4. dil z U.S.A.

Cerven 17.

Tak jsme tady s dalsim dnem. Tentokrat nas ceka toulka po Washingtonu. Nas pan domaci nam ochotne u snidane radi jak se nejlepe dostat do mesta. Autobus 101 je pry nejlepsi a jede kazdou hodinu v 55. Vyrazime proto tak, abychom ho stihli. Kdyz jsme asi 50m od zastavky autobus jiz prijzdi. Zkusim na nej mavnout, otacim se a zacinam bezet, abych stihl dobehnout bus. Jenze autobusak na nas zatroubil a zastavil u nas. Snazim se zaplatit jenze on se rozjizdi. Sedam si proto za ridice a segra naproti. Podavam ji 20 dolaru, aby kdyztak mohla zaplatit. Ridice to ale vubec nezajima a tak vystupujeme u metra a neplatime nic. Metrem se presouvame k Pentagonu. Vse se zda byt jako nove hezky travnicek. Rikam si nebudu fotit budovu stejne se to nesmi, vyfotim si alespon ceduli Pentagon u metra. Ve chvili kdy cvakam spoust na me rve z povzdali vojak ze fotit se nesmi. Asi mu vadilo ze na horizontu te fotky bude videt plot a kousilinek pentagonu. No posoudite sami az uvidite fotku, jestli tam je vyfocen nejaky tajny arzenal ameriky ci ne.
Po Pentagonu jsme sjeli metrem do centra a narazili na budovu stare postovny, meli zde moznost tury na vrchol veze {zdarma] tak jsme pockali chvilku ve fronte a vyfotili a pokochali se vyhledem na Washington DC. Po prohlidce Kapitolu jsme se totalne ztratili v ulickach. Po chvili hledani jsme zjistili, ze duvodem byl fakt, ze o budove Kapitolu jsme si mysleli, ze to je Bily dum. No ted uz rozdil pozname oba. Prohlidli jsme si tedy obe pamatky, najedli se v prijemne restauraci za nejakych 17$ tj. 270 Kc. Doprosli historicke jadro Washingtonu a konstatovali ze pri porovnani s nasim historickym jadrem z let Karla IV. je jejich historicke jadro z prelomu 18. a 19. stoleti dost mlade.

Cerven 18. druhy den ve Washingtonu

Dnes se nam rano podarilo spojeni s domovem a pekne jsme si pokecali s Lukasem pres Skype. Pote jsme se vydali hledat nejake ty kesky. Kdyz jsme byli do ted neuspesni. Na internetu jsme nasli dve pekne, ktere nas zajimaly. Obe v nejakem parku, a priroda nas po dnech ve velkomestech ameriky lakala.

A tak jsme vyrazili. Prvni je tak dve mile vzdalena. Vyrazime. Pavel zapina GPS navigaci a jde se na to. Prvni usek je po silnici, jelikoz parky tu jsou soukrome a nejsme si jisti, jestli je mozne jimi projit skrz. Silnice to neni ale nijak rusna a hned jakmile to jde, tak zapadame na vedlejsku, kde auto neprojelo za celou dobu, co jsme po ni sli. Cestou jsme si vsimli, ze spousta lidi je doma. Neda nam to a premyslime, jak je to mozne. Je preci vsedni den, 10.30 dopoledne a ve vetsine baraku je nekdo doma. Bud sekaji zahradu, venci psa nebo si deti hraji na dvorku basket...Asi nemaji takovou pracovni moralku jako my. S temito slovy zapadame do parku.

U vchodu je poznamka, ze park je za tmy uzavren...Trochu zvlastni, ale dobra. Tma neni a tak vkracime do prijemneho stinu. Kontrolujem si polohu pres GPS, jsou tam pekne pesinky. Tak po 10-ti minutach mame zvladnutou prvni kesku. Nebylo slozite ji najit. Strouchnivela klada na zemi asi 10metru od cesty k uschove primo vybizela. Povinne razitko do notysku, foto a pokracujem.

V blizkem okoli by mela byt jeste jedna. Taky v parku. Park jen pro upresneni je spis les. Ale pekny. Vsude jsou bile duby - podle nich je take park pojmenovan. Melo by to byt podle GPS 2km. Nechce se nam vracet, a tak doufame, ze se nam to podari projit lesem. Marne. Po 1km se vracime az na silnici, ze ktere jsme do parku vesli a vydavame se spravnym smerem. Je to sice po silnici, ale velmi prijemnou klidnou casti Alexandrie-Virginia. Najit vlez do druheho parku nebylo nikterak obtizne. Vlezt do nej po pondelni bource vyzadovalo trochu te sikovnosti. Preci jenom propletat se popadanymi stromy....Bourka to byla vydatna.

GPS ukazuje nejakych 600m do cile. Blizime se. 40metru pred cilem uz Petra naviguje - do te doby logicky vedl Pavel. GPS ukazuje 0m. Ale nikde nic neni videt. Nooo, ta bude asi lip schovana. GPS vypiname a vydavame se prohledat poradne okoli. GPS neukazovala prilis presne, cesta tam taky nebyla. Super. Po 15ti minutach nachazime. V dutine stromu pod klackama. Pekna skris, v peknem lese. Jsme radi, ze jsme se vydali hledat. Libil se nam vylet do okolni prirody. Vracime se zpatky opet po silnici.

K videni je cestou spousta zvirat. Nejcasteji asi veverky, ale zahledli jsme dokonce i tri jeleny. Zkouseli jsme je vyfotit, ale byli dost daleko. Prijemne unaveni se kolem 1 odpoledne vracime zpet. Naobedvali jsme se ze zasob z vcerejsi vecere. Domaci jsou doma a divi se nasemu brzkemu navratu. Mame toho celkem dost. Na chvili ulehame k odpocinku. Zitra nas ceka opet narocny den.

Jeste dopsat neco do kroniky, aby bylo vse zdokumentovano. K veceri jsme si opet obednali. Vse je odtud v dojezdove vzdalenosti busem nebo autem. Auto nemame a busem se nam nechce. Pizza taky nebude spatna. Ani jeden z nas opet nedojidame. Aspon bude zitra na obed :-}

Jdeme spat, zitra bude narocny den. Sbaleno jiz mame, rano musime busem na letiste pro auto, zpet pro veci a huraa do Norfolku.

Vytvořil: Uzel | Přidáno: 2008-06-19 02:00:10 | Sdílej na Facebooku