2.dil U.S.A.

CERVEN 14.

Je sobota, vstavame kolem osme ranni a na dnesni den mamae v planu prohlidku Sochy Svobody, Manattan Bridge a Grand Zero po WTC. Od rana je strasne dusno, rikame si, ye dnes jiste prijde nejaky destik. Kupujeme celodenni jizdenku na hromadnou dopravu ya 7.50 dolaru na osobu.
Nejrpve nas nohy zavedou na Grand Zero. Vetsina budov okolo je jiz opravena, v krateru se pilne pracuje. Vstup na prohlidku staveniste stoji kolem 2 dolaru a do muzea 10. Od obojiho upoustime a pouze nafotime par peknych fotek z okoli.

Rozhodli jsme se, ze zacinam mit hlad, no co je kolem jedenacte, mame narok. Po kratkem rozhodovani vyhrava varianta, ze najdeme peknou restauraci, kde jsme jedli vcera. Sedame na metro a jdeme ji hledat. Nekdy kolem druhe s otravenym a hladovym vyrazem od hledani upoustime a usedame do restaurace jine. Dve pizzy nas zasyti a jdem. / pred hledanim oblibene restaurace jsme chteli zajet na Sochu Svobody, ale fronta tak na 5 hodin nas odratila. Pripominala nam frontu na korunovacni klenoty v Praze. Byla udesna !!!/
Po obede jsme zkusili jeste placene Ferry k Sose Svobody, ale ten den jiz zadnou jizdu nemeli. Posledni lod vyplula ve tri hodiny.  Takze vylet k tomuto symbolu N.Y.C. pro dnesni den vzdavame.
Po kratke chvili vzdavame i Manhattan Bridge, nebot zacina prset. Po sprsce na pokoji a kratke relaxaci se rozhodujeme i pres neutuchajici dest pro nocni obhlidku New Yorku. Kafe ve Starbucksu nas nabudi natolik, ze zvladame se proplest mezi kapkama deste k nocnim fotkam Manhattan Bridge i navsteve znameho jazzoveho klubiku B.B.King. S pocitem, ze dnesni den jsme i pres neprizen pocasi i stesti uzili naplno jdeme spat kolem druhe hodiny ranni. - doma tou dobou je jiz 7 hodin rano, ocividne jsme jiz aklimatizovani.

CERVEN 15.

V New Yorku se jiz orientujeme stejne bravurne jako mistni, dokonce i zvladame orientaci pri vyluce v metru. Rano jsme vstali neco po osme i pres vcerejsi ponocovani. Rozhodli jsme se zkusit jako prvni Sochu Svobody alias "2nd chance".

Opet je zatazeno, ale zatim neprsi. Linkou metra cislo 1 az na konecnou SOUTH FERRY. Tam, kde vcera lidi trpelive cekali dnes neni ani noha. Mame skryte usmevy, nic nechceme zakriknout, ale preci jenom v nas hloda myslenka, ze bychom mohli mit stesti. Kupujeme listky. Mame jeste 1/2 hodiny do odjezdu a tak Pavel vytahuje GPS a hura do obevovani nejake te kesky. Bohuzel marne, ale aspon nam ta pul hodka rychle utekla.
Nejdriv musime projit kontrolou, nez nas pusti na lod - skoro jako na letisti. Nastup do lodi vic pripominal nahaneni krav na porazku. Tesime se, tak nas to tolik netrapi.
Chvilku po vypluti zacinaji padat prvni kapky. O chvili pozdeji jiz neni pres provazy vody neni videt. Mokri jsme az na kost. Nooo, asi opravdu nam nekdo Sochu Svobody nepreje. Na ostrove jsme ani nevylezli z lodi, na zpatecni cestu pres Ellis Island Pavel fotil co a jak se dalo. Presto, ze dest trochu zvolnil, byly tezke podminky, ale myslim, ze nejake fotky vyjdou.
Po "uspesne" plavbe jsme nasedli do metra a jeli se prevlict.
Pak honem rychle zpatky do centra koupit platky na saxofon a pokusit se o nejake ty kesky. Platky mame, kesky ne. V centru je neskutecne mnozstvi lidi a pres mrakodrapy hodne spatny signal. Zrovna se slavi "Fathers Day", uz tech davu mame akorat dost. Vydavame se na vychod, tam jich tolik nebude. Jeste Wall Street, marny pokus o uloveni kesky - hrbitov zamceny.
Zpatky na 96 St. Starbucks nas opet nezklamal. Prijemne jsme si po celem dni odpocinuli. Neco malo nakoupili a sli spat.

P.S.: Chybou v datech jsme zjistili ze na dnesni noc jiz nemame zaplaceny pokoj. Doplatili jsme s usmevem 55 dolaru, prijemni new yorcane opet nezklamali. Bylo to naprosto bez problemu, a tak jsme si nemuseli hrat na bezdomovce.

CERVEN 16.

Vytvořil: Uzel | Přidáno: 2008-06-18 22:41:07 | Sdílej na Facebooku